http://paper.avui.cat/article/politica/ ... ocada.htmlPLE El Parlament aprova tramitar la supressió de les corrides de toros en una votació ajustada POLÈMICA PSC i PP es queixen d'una visió antiespanyola i posen com a exemple que no es qüestionen també els correbous
La sessió del ple del Parlament d'ahir va ser històrica perquè va donar llum verda a la iniciativa legislativa popular (ILP) que demana la supressió de les corrides de toros a Catalunya. Mai s'havia celebrat al legislatiu català una sessió que suscités tanta expectació internacional. Hi havia dos grans centres d'interès: la sensibilitat a favor del animals i la col·lisió de referents nacionals.
Els partits van intentar esquivar el debat identitari, però va aparèixer inexorable, amb la intriga d'una votació que seria secreta. El resultat va ser correspost amb alegries, plors i gestos de ràbia continguda inusualment explícits en una seu parlamentària. La majoria de periodistes van irrompre en aplaudiments a la sala de premsa, en conèixer-se el resultat. Al Parlament s'hi barrejaven toreros, corresponsals estrangers i el sobiranisme a l'alça en una combinació pintoresca i arriscada. Els toros revifen fantasmes que el país arrossega des de la foscor franquista.
Vuit vots de diferència
Números. Les esmenes a la totalitat que havien presentat el PSC, el PP i Ciutadans van ser derrotades per 67 vots en contra, 59 a favor i 5 abstencions, mentre que 4 diputats no van prémer el botó. La votació va ser doncs ajustada, amb només vuit vots de diferència, i fa difícil predir què pot succeir a partir d'ara amb la tramitació de la llei. Els partidaris dels toros hi veuen encara un bri d'esperança per mantenir les corrides si convencen alguns parlamentaris. "Una cosa és votar l'admissió a tràmit d'una llei, i una altra votar la prohibició dels toros", es consolava un d'ells.
El PSC i CiU havien decretat llibertat de vot als seus parlamentaris, però la majoria de representants socialistes van donar suport als toros mentre que els nacionalistes van actuar en sentit contrari. El debat previ a l'hemicicle ja deixava traslluir els decantaments. El socialista David Pérez va fer la defensa més vibrant de les corrides de toros dins l'hemicicle. Va lamentar la visió antiespanyola que al seu entendre s'amaga rere d'alguns abolicionistes. I es va queixar que, pel fet que li agradin els toros, hi hagi qui li digui "Ets espanyol". "Alguns es pensen que per prohibir els toros serem menys Espanya. Doncs s'equivoquen!", va sentenciar. Amb arguments semblants, el popular Rafael Luna va acusar els polítics partidaris de la ILP, especialment els d'ERC, d'atacar les corrides perquè "tenen un simbolisme que pot representar Espanya", mentre posava com a exemple que no es qüestionen els correbous de l'Ebre.
El convergent Josep Rull, en canvi, feia equilibris per respectar la llibertat de vot de CiU, alhora que intentava desactivar la polèmica del referent nacional de les corrides recordant que se'n fan a la Catalunya Nord. Tampoc va apel·lar a l'antiespanyolisme el president d'ERC, Joan Puigcercós, que, al costat d'ICV, va reivindicar la fi de les corrides per defensar els animals. El mateix argument va utilitzar a la tribuna la representant dels promotors de la ILP, Anna Mulà, que confia que la reforma de la llei quedi aprovada al mes de març.
Un diputat socialista afirmava després que la majoria dels dirigents del PSC, inclòs el president José Montilla, havien votat a favor dels toros en la línia expressada pel partit des de la tribuna. Però Presidència no va confirmar el sentit de vot del primer secretari socialista.
En el cas de CiU, ja havien anunciat que votarien a favor dels toros Santi Vila, Joan Miquel Nadal, Antoni Fernández Teixidó, Francesc Sancho, Xavier Pallarès i Josep Grau. Un d'ells es va queixar que la dura intervenció de David Pérez havia desdit algun nacionalista de votar contra la ILP.
El torero Serafín Marín es movia acomboiat pel socialista David Pérez i els populars Daniel Sirera i Rafael Luna. Junts van acabar esmorzant al bar del Parlament. En un dia que va ser fred i neguitós.
A vore si per fi s'aconseguix erradicar la tortura animal com a espectacle ludic. Açò és un xicotet pas, però importantissim de cara al futur. De vegades hi ha certes festes que per molt tradicional que siguen no es poden mantindre en una societat civilitzada. =D> =D> =D> =D>
